[Comunicat] Valoració de BICIUTAT a la resposta donada per la Delegació del Govern a la denúncia d’assetjament a una ciclista de Palma

  • La Delegació del Govern a les Illes Balears respon a la denúncia feta per part de BICIUTAT davant l’actitud vexatòria d’uns agents de la Policia Nacional vers una sòcia del col·lectiu ciclista
  • L’escrit de la Delegació, plagat de contradiccions, ve a donar la raó a l’associació en la seva denúncia

Com ja us informàrem el passat 6 de juny de 2013, BICIUTAT DE MALLORCA va presentar una queixa formal davant la Delegació del Govern a les Illes Balears per denunciar el tracte vexatori a una sòcia del nostre col·lectiu per part de dos policies nacionals: https://biciutat.wordpress.com/2013/06/06/comunicat-biciutat-denuncia-la-vexacio-duna-ciclista-per-part-de-la-policia-nacional/

En el contingut de la queixa, signada pel president de BICIUTAT, l’associació es fa ressò de la denúncia de la nostra sòcia i reclama que es procedeixi a una investigació per tal d’esbrinar si els fets reclamats eren certs.

Així doncs, un cop rebuda la resposta, volem fer les següents consideracions:

– Lloar la disposició de la Delegació del Govern per oferir informació sobre uns fets relacionats amb la queixa presentada per la nostra sòcia. Tot i que BICIUTAT no és la representant legal de la denunciant, la Delegació ens ha reconegut un paper mediador i influent en termes de mobilitat i normativa ciclista a Palma.

– Tot i això, cal matisar que la Delegació no respon directament a la nostra queixa quan demanam explicacions de perquè s’atura a una ciclista que circula reglamentàriament pel carril més a la dreta de les Avingudes. Ells s’escuden únicament en què l’ordenança municipal indica que els cicles hauran d’ajustar la seva velocitat a les condicions de la via per on circulin i quan aprop de la calçada hi hagi algun tipus de via ciclista hi hauran de circular preferiblement per ella.

En aquest cas, és totalment fals que la nostra sòcia circulàs a velocitat anormalment reduïda que dificultàs la circulació de la resta de vehicles i encara és més fals que estigués obligada a circular pel carril bici. Per començar, a l’alçada on fou aturada (Avingudes) no hi ha cap via d’aquestes característiques (recordem que fou arrassada fa cosa de dos anys pel nostre batle Isern) i que, tot i que així fos, tampoc estaria obligada a circular-hi perquè, com bé indica l’ordenança, s’hi pot circular preferentment, no obligatòriament.

– També és fals que els funcionaris de la Policia Nacional, vestits de paisà, donassin indicacions a la nostra sòcia per a que s’ubicàs en un carril bici (inexistent). En comptes d’això, li barraren el pas amb un cotxe i l’obligaren a aturar-se enmig de la calçada de forma totalment abrupta i inusual per un vehicle que presenta una mínima perillositat com és una bicicleta. Si a això ells li diuen “indicar”…

– En el tercer punt de l’escrit afirmen que atengueren a la nostra sòcia d’acord amb les circumstàncies que es produiren (frase certament molt interpretable) i que li parlaren en llengua catalana. En aquest cas, BICIUTAT vol mostrar la seva absoluta perplexitat pel fet que, en un escrit de poc més de dos fols, la Delegació del Govern doni tanta importància al fet de la llengua, atès que el nostre escrit de reclamació es basa, gairebé exclusivament, en termes de legalitat i mobilitat ciclista a la via, no pas en qüestions idiomàtiques. Tot i que no és l’objecte de la nostra associació, pensam que és força significatiu que el tema de la llengua catalana sigui una de les preocupacions a la resposta de la Delegació del Govern…

– Per acabar, la Delegació lamenta les circumstàncies que es donaren en torn als fets denunciats i els inconvenients que pogués tenir la nostra sòcia (tot i que ni els esmenten ni els reconeixen) i agraeixen la nostra confiança en el sistema de queixes.

s

Valoració de la resposta de la Delegació del Govern

Per tot això, valoram negativament l’escrit de la Delegació atès que no respon als eixos principals de la nostra queixa i que foren:

Aturada injustificada d’una ciclista quan es desplaça per una via urbana seguint escrupulosament l’ordenança vigent.

Assetjament verbal i actitud intimidatòria per part d’uns agents de paisà que no volgueren indentificar-se (tot i les reiterades peticions de la nostra sòcia per a que ho fessin).

Intromissió injustificada de la Policia Nacional en les competències pròpies de regulació del trànsit urbà per part de la Policia Local de Palma.

s

Des de BICIUTAT confiam que no es tornin a produir episodis d’aquesta naturalesa i que els ciclistes de Palma puguin recórrer els seus carrers de forma totalment normal i en ple gaudi de la seguretat jurídica que els pertoca.

Finalment, animam a tots els usuaris de la bicicleta que denunciïn totes les agressions o coaccions que puguin rebre per part de la resta d’usuaris de la via, tant si venen dels cossos de seguretat com si provenen d’altres conductors de vehicles motoritzats.

Quant a BICIUTAT DE MALLORCA

Associació en defensa de la mobilitat sostenible a peu, transport públic, i en particular BICICLETA.
Aquesta entrada s'ha publicat en Comunicats i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari