Què és?

Les ‘Masses Crítiques’ són bicicletades periòdiques, més o menys espontànies, que es celebren arreu del món per reivindicar que els carrers de les ciutats tornin a ser amables amb els vianants i les bicicletes. Sovint també hi participen patinadors.

El mot prové del concepte sociològic homònim segons el qual, quan s’assoleix una determinada quantitat d’individus involucrats, els fenòmens socials adquireixen una dinàmica pròpia que els permet assolir un creixement sostingut.

L’adopció del concepte al món de les bicicletes és deguda a l’observació feta pel dissenyador George Bliss a la Xina: als encreuaments sense semàfors, els ciclistes s’anaven acumulant fins convertir-se en un grup suficientment gran com per a creuar la carretera sense perill, que era respectat pels automobilistes. La importància d’aquest fenomen s’ha posat de manifest al llarg de diversos estudis, demostrant que la quantitat d’usuaris habituals de la bicicleta és un factor clau per a la seguretat d’aquest col·lectiu -vegeu l’entrada de la Viquipèdia “Safety in numbers”-.

Tot i que a principis dels anys 70 es produïren algunes bicicletades similars a la ‘Massa Crítica’ a Suècia, el moviment reivindicatiu com a tal neix a San Francisco, California, el 25 de setembre de 1992.

L’aparició d’aquestes primeres bicicletades al documental de Ted White Return of the Scorcher suposà la immediata difusió del moviment a tot el globus. Actualment, s’estima que unes 325 ciutats del món organitzen bicicletades tipus ‘Massa Crítica’, algunes tan importants com la del 20 d’abril de 2008 a Budapest, on participaren unes 80.000 persones.

La ‘Massa Crítica’ a Palma

Escultura PSM

Premi atorgat pel partit “PSM-Entesa” l’any 2010 al col·lectiu ‘Massa Crítica’.

Les cites mensuals a Mallorca es varen iniciar el mes de maig de 2002, amb ocasió de la Contra-cimera de Ministres de Medi Ambient de la Unió Europea. El moviment ha patit diversos altibaixos, rebent el reconeixement públic a la lluita per Ciutat del partit polític PSM-Entesa l’any 2010, i el premi ‘Alzina’ a la sostenibilitat per part del GOB l’any 2011.

Arran del canvi de polítiques de mobilitat per part del consistori palmesà, la participació augmentà significativament, reunint fins a 300 ciclistes en protesta per la supressió del carril bici d’Avingudes, al mes d’agost de 2011.

Aquest fet precipità que els participants més implicats en l’organització de les bicicletades decidissin constituir-se legalment en l’associació Biciutat de Mallorca, que ara és la principal entitat que convoca les ‘Masses Crítiques’ de Palma, els primers dissabtes de cada mes.

Deixa un comentari