II RUTA EN BICICLETA: PALMA REPUBLICANA 2015.

  • Avui, 19 d’abril, Biciutat ha celebrat el Dia Mundial de la Bicicleta amb l’organització d’una ruta ciclo-històrica pels carrers de Palma on hem visitat els llocs més emblemàtics durant la II República.
  • La visita, que ha estat guiada pel soci de Biciutat i historiador, en Joan Mas, ha agrupat a més de 40 persones que s’han interessat per aquesta part tan intensa i encara viva del passat de la nostra ciutat.

La ruta ha començat a les 10.30 hrs. a la Plaça de Cort on el guia de la visita, en Joan Mas, ens ha explicat els principals esdeveniments que s’hi produiren el mateix dia i  següents a la proclamació de la II República Espanyola, el 14 d’abril de 1931. També ha referit els trists fets que s’hi dugueren a terme a partir del 18 de juliol de 1936 arrel del cop d’estat de les forces feixistes del general Franco.

De la plaça de Cort hem anat directament a la casa familiar del batle republicà Emili Darder, actual delegació del Ministeri de Defensa a la nostra ciutat. L’edifici fou requisat com una més de les represàlies que prengueren els feixistes contra el govern legalment instituït de la ciutat i el que la presidia en aquell moment, el batle Emili Darder. La casa ocupa l’edifici que fa cantonada a la plaça de la Porta del Camp.

La següent aturada ha estat al col·legi públic Alexandre Rosselló, conegut com “Ses Finestres Verdes“. Allà ens ha explicat la importància de l’educació durant els mandats dels batles progressistes durant la república, amb especial esment a la figura d’Emili Darder.

A la plaça Alexandre Jaume hem recordat la figura d’aquest polític socialista que, tot i provenir d’una famílía benestant i haver-se posicionat contra la legalització del partit de la Falange durant els darrers mesos de la República, fou afusellat igualment com una seriosa mostra d’advertència contra qualsevol disidència dintre del recén instituït règim de Franco.

Hem prosseguit fins al solar on s’hi ubicava la Casa del Poble, finançada pel banquer Juan March i que, després del cop d’estat del 36, fou presa com a seu de la Falange. Malauradament l’edifici fou esbucat en dècades posteriors atès que amenaçava ruïna i cap institució franquista volgué comprometre’s amb el seu manteniment per les connotacions socials i progressistes que tenia.

A l’aturada davant el Gran Hotel en Joan Mas ens ha recordat els moviments polítics que es dugueren durant la II República per tal de dotar a les Illes Balears d’un estatut d’autonomia que reconegués a la nostra regió un estatus econòmic i cultural propis. Malauradament el projecte no pogué dur-se a terme per l’oposició dels representants de Menorca i a que les negociacions foren truncades bruscament amb el cop d’estat del 18 de juliol.

Al col·legi Públic Jaume III hem recordat novament els esforços que es dugueren durant la II República vers l’educació dels infants. També hem contemplat el momument a sa Faixina a les víctimes del vaixell de guerra “Baleares” que participà activament durant la Guerra Civil al costat de les tropes feixistes. S’ha iniciat un ric debat sobre la conveniència de retirar tots els elements del Règim Franquista o la seva adaptació a l’actual estatus democràtic.

La darrera aturada ha estat en el Cementeri de Palma, al “Mur de la Memòria“, instal·lat durant la passada legislatura i que recorda a totes les víctimes represaliades durant i després de la Guerra Civil a Mallorca.

En acabar la ruta, alguns membres de Biciutat han aprofitat per participar en el “lipdub Estima Mallorca” que organitzava la PLATAFORMA LEMA i on s’hi agrupaven les entitats socials que durant la present legislatura han mantingut un paper actiu per defensar l’educació, els drets civils, el patrimoni o, en el nostre cas, els valors mediambientals.

Esdeveniment RUTA EN BICICLETA: PALMA REPUBLICANA 2015 a FACEBOOK.

Anuncis

Quant a BICIUTAT DE MALLORCA

Associació en defensa de la mobilitat sostenible a peu, transport públic, i en particular BICICLETA.
Aquesta entrada s'ha publicat en Accions, Activitats, Cròniques i fotografies, Relacions Institucionals, Rutes cicloculturals i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s